Ikäturvallinen asuinalue

25.9.2024

Asuinalueen turvallisuus vaikuttaa iäkkäiden hyvinvointiin merkittävästi. Liikkumisen turvallisuus ja esteettömyys kannustavat harrastamaan, lähtemään ulos ja hoitamaan asioita. Turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen voidaan vaikuttaa sekä sosiaalisessa että fyysisessä ympäristössä tehtävillä ratkaisuilla.

Ikä-instituutin Ikäturvallinen asuinalue- opas kertoo, mistä elementeistä asuinalueen turvallisuus koostuu ja miten sitä edistetään mm. kuntien ja järjestöjen taholta:

https://sisainenturvallisuus.fi/documents/8347581/8542516/Ik%C3%A4turvallinen+asuinalue.pdf/6388c3cf-5f2e-cc00-89e4-8af901cfa994/Ik%C3%A4turvallinen+asuinalue.pdf?version=1.0&t=1646722366624&download=true

Ikä- ja muistiystävällinen ympäristö tukee osallisuutta, mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ja kohtaamisen toisten kanssa. Toimintakykyä voidaan tukea mm. opasteilla ja muilla vihjeillä sekä tarvittavat palvelut ovat lähellä.  Vanhustyön keskusliiton sivuilla on tietoa mielenkiintoisista hankkeista aiheen tiimoilta sekä videolinkki ikäystävällisestä asuinympäristöstä:

Ikä- ja muistiystävällinen asuminen ja asuinympäristö - Vanheneminen.fi

Ikä-ihmiset asuvat yhä pidempään omissa kodeissaan. Valtioneuvoston julkaisussa tarkastellaan keskeisiä turvallisuusteemoja sekä keinoja ja ratkaisuja, joilla ikääntyneiden turvallisuutta asuinalueilla pyritään edistämään: Turvallinen asuinalue ikääntyneille - Valto (valtioneuvosto.fi)

Teksti ja kuvat: Sari Kokko-Häyrynen

KRELLI Kristilliset eläkeläiset ry:n vuoden 2025 teemana on Turvallinen koti. Voit tutustua teemavuosi-ideoihin tästä linkistä https://www.krell.fi/uutiset/krellin-toimintapaivilla-kohdattiin/ 

Kerrostaloyhtiön pihapiiri, vihreää nurmea, koivuja ja syksyn lehtiä maassa. Matalat portaat kohti yläpihaa.
Talon seinämä ulkopuolelta, jossa ovikoodilaite