Miten iäkkäiden liikkumis- ja toimintakykyä voidaan pitää yllä ja parantaa?
20.11.2024
Teksti: Päivi Kyyrön radiohaastattelun pohjalta Hanna Forsgren-Autio
Miten iäkkäiden liikkumis- ja toimintakykyä voidaan pitää yllä ja parantaa? Millaiset asiat vaikuttavat merkittävästi liikkumiseen ja toimintakykyyn? Mukana menossa-ohjelmassa Päivi Kyyrön haastateltavana UKK-instituutista Maarit Piirtola, vanhempi tutkija, Kansanterveystieteen dosentti.
Yli 65-vuotiaiden yleinen liikkumisen suositus muodostaa perustan kaikelle ikäihmisten liikkumiselle.
- Ihminen on ensinnäkin luotu liikkumaan ja tämä liikkuminen koskee ihan siitä asti kun me synnytään niin sinne asti kun me täältä sitten joskus otetaan ja maallinen taivalluksemme lopetetaan.
Riittävästi unta
- Unen määrä on pikkuisen yksilöllistä, mutta tiedetään että myös ikäihmisille yleensä sellainen 7–9 tuntia on suositus unen määrästä. Mikäli unessa on kovasti ongelmia niin eihän se oikein se liikkuminenkaan suju.
Säännöllistä liikkumista
- Ikäihmisillä liikkumisen pitäisi olla säännöllistä, monipuolista, siinä pitäisi ehdottomasti olla riittävästi tasapainoharjoitteita, että me pysytään pystyssä ja toimintakykyisenä, mutta sen lisäksi arjen aktiivisuutta jollain tavalla ihan joka päivä.
Miksi nimenomaan iäkkäiden pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että se on säännöllistä?
- Liike on lääke moniin meidän kansansairauksiin... Meidän lihaksisto ottaa ja rapistuu ja ainoa keino pitää meidän lihaksia ja hermostokoordinaatiota kunnossa on käyttää sitä. Se, että ei liiku on varmin tapa, että meiltä lähtee jalat alta ja me kaadutaan. Ikäihmisille liikunta on lääke, jota tulee ottaa säännöllisesti ja joka päivä.
Jos ei ole tottunut elämänsä aikana liikkumaan niin onko kaikki jo menetetty?
- Sellaista ikää milloin liikunta ei enää tuo terveyshyötyjä ei ole olemassa. Ihan viimeiseen hengenvetoon asti liike tekee meille hyvää, kunhan se liikkuminen sovitetaan sen hetkiseen kuntotasoon.
Miten tsemppaisit laiskaa liikkujaa?
- Liikkuminen on siitä hauska juttu, että liike toimittaa vatsaa ja tasapainottaa unta. Kun vähän liikkuu, niin ehkä tarvitsee verenpainelääkettä vähemmän. Se on ensisijainen hoito myös diabeteksen hoitamiseen.
Pienestä liikkeelle
- Tekee vaikka itselleen sellaisen ajatuksen, että kävelen viisi minuuttia, kierrän vaikka korttelin. Teen sen verran reisilihasharjoituksia, että nousen vaikka kahdesti tuolilta ylös, kun muuten nousisin vain kerran. Lähtee sellaisesta liikkeelle, että siitä liikunnasta pitää jäädä hyvä olo.
Katso alla olevasta linkistä liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille.
Vireyttä liikkumalla. Viikoittainen liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille. UKK-instituutti, 2019. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/liikkumisen-suositus-yli-65-vuotiaille/
Voit kuunnella Mukana menossa haastattelun radio-ohjelmat sivultamme Radio-ohjelmat - KRELLI Kristilliset eläkeläiset