Miten voimme olla mukana auttamassa ja kohtaamassa koululaisia?
2.6.2023
THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ei osoita laantumisen merkkejä. Vuoden 2023 kyselyssä 8.–9. luokkalaisista tytöistä 34 prosenttia koki ahdistuneisuutta, pojista yhdeksän prosenttia.
Tytöistä viikoittaista kiusaamista koki 7,5 prosenttia ja pojista 8,6 prosenttia. Pojista yhdeksän prosenttia kertoi kokevansa itsensä yksinäiseksi, tytöistä 21 prosenttia. Luvut ovat hurjia.
Mukana kohtaamassa koululaisia
Mannerheimin lastensuojeluliiton Kylämummit ja -vaarit-toiminta, sekä Kaveritoiminta ovat valmiita keinoja kohtaamiseen.
Näiden lisäksi KRELLIn paikallisyhdistyksillä on toki mahdollisuus aloittaa itse yhteistyötä paikallisen koulun kanssa, vaikkapa eläkeläiskoulukummitoiminnan muodossa. Näin voitaisiin tuoda lasten ja nuorten arkeen lisää kuulevia korvia ja kiireetöntä turvallisen aikuisen läsnäoloa. Eläkeläisten elämänkokemukset antavat hyviä valmiuksia kohtaamiseen.
Ikäpolvien yhteyttä
Tasan kymmenen vuotta sitten vietimme KRELLIssä Ikäpolvien kohtaamisen teemavuotta. Vuonna 2013 vietettiin teemaan liittyen syksyllä ”Näin kun yhdes ollaan”-teemaviikkoa, jonka aikana painotettiin yhteyttä eri sukupolvien kesken. Yhdistykset tekivät yhteistyötä paikallisten päiväkotien ja koulujen kanssa ja kävivät muun muassa kertomassa omasta lapsuudestaan. Voitaisiinko jotain samankaltaista tehdä tulevanakin syksynä? Tämän vuoden 2023 teemana on ”Iloa liikkeellä”, joten ikäpolvien kohtaaminen sopisi oivallisesti myös tuon teeman alle.
Osalle eläkeläisistä kesäaika tuo uudenlaisia kohtaamisia ikäpolvien välille, esimerkiksi lastenlasten kanssa. Nämä kohtaamiset ovat arvokkaita puolin ja toisin.
Lue lisää linkeistä ja ota yhteyttä oman alueesi MLL:n toimijoihin.
Kylämummit ja -vaarit - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Kaveritoiminta - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Linkki kouluterveyskyselyn tuloksiin:
Julkaistu liiton vanhoilla sivuilla 2.6.2023. Teksti: Hanna Forsgren-Autio