Tarkista ajoissa televisiosi HD-valmius

30.9.2024

Huone jossa on televisio, seinällä taulu ja television vieressä kitara
Käsi jossa on kaukosäädin, taustalla sumeasti television näyttö

Tv-kanavat siirtyvät keväästä 2025 alkaen HD-lähetyksiin. Näin Suomi siirtyy nauttimaan terävämmästä televisiokuvasta. Lue, mitä sinun tulisi tietää HD-siirtymästä ja miten voit tarkistaa oman televisiosi HD-valmiuden.

HD-siirtymässä on kyse muutoksesta, jonka jälkeen televisiolähetyksiä lähetetään pelkästään HD- eli teräväpiirtolaadulla. Tämä tarkoittaa, että perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät. Muutos koskee ensimmäisenä Yleisradion tv-kanavia, jotka siirtyvät pelkästään HD-lähetyksiin 31.3.2025. Kaupalliset kanavat puolestaan siirtyvät HD-lähetyksiin 30.6.2025.

"HD-siirtymä on osa television teknologista kehitystä ja uusi jakelutekniikka on otettu käyttöön myös useissa muissa Euroopan maissa. Käytännössä uusi tekniikka mahdollistaa laajemman HD-tarjonnan antenni-tv-verkossa ja tuo näin tarkemman ja elävämmän kuvan sekä paremman äänimaailman laajemmin saataville meille kaikille television katsojille", kertoo päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Television katsojan on tärkeää huomioida, että HD-siirtymä koskee nimenomaan antenni- ja kaapeli-tv-vastaanottoa. Television katseluun antenni- tai kaapeli-tv-verkon kautta tarvitaan siis jatkossa televisio tai digiboksi, jossa on HD-viritin. Mikäli vastaanotat televisiolähetykset muulla tavoin, esimerkiksi internetin välityksellä, ei sinun tarvitse huolehtia HD-siirtymästä.

Television HD-valmius on helppo tarkistaa

Suurimmalla osalla suomalaisista on jo HD-yhteensopiva televisio tai digiboksi. Oma valmius HD-sisältöjen vastaanottamiseen on kuitenkin tärkeää selvittää, jotta voi varmistua siitä, että televisio näkyy myös HD-siirtymän jälkeen.

HD-valmiuden tarkistaminen on onneksi helppoa. Tarkista ensin, näetkö televisiosi kanavalistalla kanavien nimen ohessa kirjaimet ”HD”. Jos HD-kanavat näkyvät kanavalistauksessasi ja myös näet kyseisillä kanavilla sisältöä, kaikki on kunnossa eikä sinun tarvitse hankkia uutta televisiota tai digiboksia.

Jos HD-kanavat taas eivät näy kanavalistauksessasi, sinun kannattaa tehdä kanavahaku. Jos et kuitenkaan näe HD-kanavia kanavalistauksessasi kanavahaun jälkeenkään, sinun pitäisi seuraavaksi tarkistaa, vastaanotatko televisiolähetykset antenni- vai kaapeli-tv-verkon välityksellä. Taloyhtiöissä tämän voi tarkistaa isännöitsijältä ja omakotitalossa voi riittää, että vilkaiset, onko katollasi harava-antenni.

Taloyhtiössä asuessa on hyvä varmistaa isännöitsijältä, että niin sanotut HD-kanavaniput näkyvät taloyhtiössä. Toisin sanoen isännöitsijä on vastuussa siitä, että HD-kanavat päivitetään taloyhtiön antennijärjestelmään. Mikäli kuitenkin HD-sisällöt ovat isännöitsijäsi mukaan nähtävissä taloyhtiössä, mutta et näe HD-kanavia kanavahaun jälkeenkään, tulisi sinun hankkia HD-yhteensopiva televisio tai digiboksi.

Uuden laitteen HD-virittimen tulisi sopia siihen verkkoon, jonka kautta vastaanotat televisiolähetykset. Kuitenkin lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on sekä antenni- että kaapeli-tv-verkkoon sopivat HD-virittimet. Voit kysyä myös myyjiltä neuvoa, heillä on velvollisuus kertoa myymiensä laitteiden ominaisuuksista.

Vanhan television kierrätys säästää luontoa ja on vaivatonta

Jos olet hankkinut uuden HD-virittimellä varustetun television tai digiboksin, on aika kierrättää vanha laite. Toimivan vanhan television voi laittaa kiertoon, lahjoittaa tai myydä eteenpäin. Toimimattoman television voi puolestaan viedä kierrätykseen maksutta.

Vanhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi viedä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyspisteeseen. Lähimmän keräyspisteesi löydät osoitteesta www.kierratys.info. Keräyspisteiden lisäksi elektroniikkaliikkeet vastaanottavat vanhoja laitteita.

Suomessa on myös useita kierrätyspisteitä, joihin voit luovuttaa televisiosi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ottaa vastaan niin toimivia kuin toimimattomia sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Toinen vaihtoehto on vanhan television myyminen esimerkiksi internetissä toimivilla osto- ja myyntikauppapaikoissa. Jos vanha televisiosi on älytelevisio, tulisi sinun muistaa tehdä siihen tehdasasetusten palautus. Näin varmistat, että hävität televisioon tallentamasi henkilökohtaiset tiedot.

Apua HD-siirtymään on saatavilla

On hyvä muistaa, että apua on aina saatavilla. Voit kysyä apua lähimmäisiltäsi tai esimerkiksi tulla kuulemaan HD-siirtymästä 31.10. klo 8.30-10.00 Digi- ja väestötietoviraston digituen tiimin ja Traficomin yhteistyönä järjestettävään Aamukahvi-tilaisuuteen. Tilaisuus järjestetään etänä ja sen aikana voit esittää kysymyksiä tai jakaa ajatuksiasi siirtymästä. Linkin tilaisuuden ilmoittautumiseen, sekä ajankohtaisimman HD-siirtymää koskevan tiedon löydät sivustolta hdtvopas.fi.

Antenni-tv-verkkoon liittyvissä näkyvyysongelmissa apua ja neuvontaa tarjoaa Digita Info. Digita Info palvelee arkisin klo 8.00–20.00. Sähköpostiosoite: info(a)digita.fi ja puhelinnumero: 020 411 7676. Puhelun hinta Digita Infoon on lankapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 6 senttiä minuutilta ja matkapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 17,17 senttiä minuutilta. Hinnat koskevat kotimaan lankaliittymiä ja matkapuhelimia. Palveluun jonotus on maksullinen.

Kaapeli-tv-verkon kautta tv-lähetyksiä vastaanottavat voivat olla yhteydessä omaan kaapeli-tv-verkon operaattorin asiakaspalveluun. Suomessa kaapeli-tv-verkon operaattoreita ovat mm. DNA, Elisa ja Telia.

Teksti ja kuvat: Traficom